Σαν σήμερα, 3 Ιουνίου 1963, «έφυγε» ο ποιητής της «πιο όμορφης θάλασσας που δεν την αρμενίσαμε ακόμα» Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963)

Χορωδία Animato

Αντώνης Βερβέρης, διεύθυνση

Χρύσα Βέκιου, σοπράνο

Νίκη Κεραμέκη, πιάνο

Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (21 Φεβρουαρίου 2014)

Τα φτερά του μικρού νεοσσού είναι από ασήμι

έχω και εγώ μία αγάπη σαν το μικρό αυτό πουλάκι

Όπως αυτό στάθηκε στο κατάρτι του πλοίου μας

έτσι και η αγάπη μου φώλιασε στην καρδιά μου!

Μαύρη θάλασσα, μην βγαίνεις στα βουνά,

η αγάπη μου είναι νεοσσός

και δεν μπορεί να πετάξει χωρίς εμένα!

(μετάφραση: Νίκος Ανδρίκος)

— Ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της παγκόσμιας ποίησης. Γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη. Από νέος δέχτηκε τις ιδέες της οκτωβριανής επανάστασης, νιώθοντας βαθιά τα προβλήματα και την αγωνία της φτωχολογιάς στη χώρα του και σε όλο τον κόσμο. Ψυχή ευαίσθητη και επαναστατική, έγινε ο βάρδος του τουρκικού λαού, τραγούδησε τους πόνους του, έδειξε το δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη φιλία των λαών, για την ειρηνική συμβίωση. Χτύπησε αμείλιχτα την τυραννία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση που υφίσταντο οι λαϊκές μάζες στο νέο << δημοκρατικό >> καθεστώς, που διαδέχτηκε το απολυταρχικό καθεστώς των πασάδων και των μπέηδων. Πιάστηκε φυλακίστηκε και εξορίστηκε, πολλές φορές. Τα τελευταία χρόνια τα πέρασε μακριά από το λαό του που τόσο αγάπησε και τραγούδησε. Πέθανε στη Μόσχα στις 3 Ιουνίου

  1. Έγραψε πολλά ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, άρθρα και μελέτες. Οι << Ρομαντικοί >> είναι το μοναδικό του μυθιστόρημα, που τέλειωσε λίγο πριν το θάνατό του.