Η Απελευθέρωση της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής…

 Ένα τυπικό τρισάγιο…

Μια τυπική συνεύρεση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, δια των εκπροσώπων τους, βεβαίως-βεβαίως…, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Μητροπολίτη…ας είναι καλά!!!

Καμιά δεκαριά πολίτες στο απέναντι πεζοδρόμιο… μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού???

Καταθέσεις «στέφανου τιμής»… αλλοίμονο!!!

Ένας «δεκάρικος» λόγος… επιβάλλεται!

Υπόκρουση Εθνικού Ύμνου, βεβαίως-βεβαίως…

Ένα ρόφημα, καφεδάκι ή αναψυκτικό στην πλαζ … και πάμε για τα επόμενα!!!

Έτσι βγάλαμε την υποχρέωση με τους Ήρωες μας …

Μια ακόμη επέτειος… αυτή της απελευθέρωσης της Λέσβου με το Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας από τους ναζί κατακτητές… περνά συνειδητά, κατόπιν επιλογής της Δημοτικής Αρχής στη λήθη :

Ο αγώνας Τιμής και Μνήμης από την Σουράδα, -το τότε άντρο της Γκεστάμπο-, μέχρι τον τόπο εκτελέσεων στα Τσαμάκια, καταργήθηκε!

Το Μνημείο κρύφτηκε πίσω από έναν τεράστιο στύλο και μια μεταλλική ντουλάπα της ΔΕΗ.   Οι  κατασκευές αυτές  παραμένουν …όρθιες … στητές…να επισκιάζουν, να αλλοιώνουν την αισθητική του χώρου στο Μνημείο, παρά τις δημόσιες  παρεμβάσεις μας και τις υποσχέσεις για αποκαταστάσεις  που λάβαμε.  Χωρίς δε την περιμετρική προστατευτική οριοθέτηση, το Μνημείο έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης τροχοφόρων. Μάλλον … το Μνημείο …εμποδίζει τις υπόλοιπες χρήσεις!

Αρκετές φορές το Μνημείο των Εκτελεσμένων, έπεσε σε…δυσμένεια, αλλά  ξανάβγαινε από τη λήθη αναβαθμισμένο.

–Το  1944  η  Εθνική  Αλληλεγγύη του ΕΑΜ, αμέσως μετά την απελευθέρωση, οργάνωσε το πρώτο μνημόσυνο στα σημαδεμένα από τα όπλα πεύκα.

–Το 1946  στήθηκε από το ,Δήμο  το  πρώτο  μνημείο χωρίς ονόματα. Το μεσαίο τμήμα όπως το βλέπουμε σήμερα.

–Το  1994 από τον Δήμαρχο Νότη Παναγιώτου,  στήθηκε στήλη με 34 ονόματα εκτελεσμένων σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας Βασιλικής Κουρβανιού.

–Το  2010 από το Δήμαρχο Νάσο Γιακαλή, στήθηκε νέα στήλη πάνω στην παλιά, με 42 ονόματα  εκτελεσμένων, σύμφωνα με νεώτερα ιστορικά στοιχεία που ερεύνησε και βρήκε ο Γιώργος Γαλέτσας.

Το  2016 από το Δήμαρχο  Σπύρο Γαληνό, ύστερα από πρόταση των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στήθηκε στήλη με τον χαρακτηρισμό της περιοχής «ΤΣΑΜΑΚΙΑ  ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ  ΤΟΠΟΣ  ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ».

–Το 2016, με πρόταση των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, καθιερώθηκε Αγώνας Δρόμου με αφετηρία την πύλη εισόδου στην βίλα Ηλιόπουλου στο τέλος της αδιεξόδου οδού Νίκου Βολογιάννη – άντρο της Γκεστάμπο – και τερματισμό το μνημείο των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια. Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής που ακολουθούσε πιστά τα  δρομολόγια των 42 μελλοθανάτων, στις 17 ομαδικές εκτελέσεις που έγιναν. Ακόμα με πρότασή μας, δημιουργήθηκε έκθεση φωτογραφιών με τα ονόματα των 42 εκτελεσμένων, ώστε να τοποθετείτε στο Μνημείο σε κάθε επέτειο.

Και μια παλιά μας πρόταση : Ίσως είναι καιρός εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί  φορείς ,να συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε οι νεότερες γενιές να αντιστρέψουν την αδιαφορία των « αρμοδίων».