Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας συμμετείχαν με Έκθεση Ντοκουμέντων καθώς και με παρουσίαση της μαρτυρίας και του αργού θανάτου του συντοπίτη μας Οδυσσέα Γιουντέρη, στην πολύ ενδιαφέρουσα  εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 τίμησε την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο: «Πολυτεχνείο, 50 Χρόνια μετά».
Στην κατάμεστη αίθουσα, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και  Νησιωτικής  Πολιτικής, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, με κύριους ομιλητές τρία στελέχη του αντιδιχτατορικού φοιτητικού κινήματος .
Η εκδήλωση ξεκίνησε με  χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα».  Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Στράτος Γεωργούλας σημείωση πως είναι η πρώτη  εκδήλωση που διοργανώνεται από Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου  Αιγαίου για το  Πολυτεχνείο και πρόσθεσε «ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα με χαρακτηριστικά εξέγερσης που ακουμπάει στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον».
Η Αριάδνη Αλαβάνου μεταξύ άλλων είπε πως γιορτάζουμε την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα σε συνθήκες σχεδόν παγκόσμιων διαδηλώσεων αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό.  Κι αυτό το κίνημα αλληλεγγύης δέχεται  την καταστολή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε όλο το πλανήτη. Γι’ αυτό και το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ακόμη πιο ισχυρό στις μέρες μας. Στην συνέχεια περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση. Ακόμη ανέφερε πως η εξέγερση μια διαδικασία «ομαλής» μετάβασης από την δικτατορία προς ένα καθεστώς όπου οι προδικτατορικές «ανώμαλες» δυνάμεις, αυτές που είχαν φέρει την δικτατορία θα αναλάμβαναν ξανά την πολιτική εξουσία στην χώρα. Χωρίς να γίνει καμία σημαντική αλλαγή. Αυτή την διαδικασία την ακύρωσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Από  την πλευρά της η Νάντια Βαλαβάνη αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης στην εισήγηση της αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πολεμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εορτασμός της τα κατοπινά χρόνια. Υποστήριξε πως είναι το μοναδικό κινηματικό γεγονός  (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) που γιορτάζεται 50 χρόνια μετά με διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αξιακό περιεχόμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Συλλογικότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη και υπογράμμισε πως αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η νεολαία.
Ο  Γιώργος Φιλιππάκης είπε: «υπογράμμισε πως δεν ήταν απόφαση μιας ημέρας η κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και της Νομικής, λίγους μήνες νωρίτερα » και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια η συνδικαλιστική δράση που αναπτύχθηκε για τα φοιτητικά ζητήματα έγινε προσπάθεια να δεθεί με την αντιδικτατορική δράση. Κρίσιμο ζήτημα για την διάδοση του μηνύματος του Πολυτεχνείου ήταν η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε αναπτυχθεί από τους φοιτητές. Την πρώτη ημέρα της κατάληξης – σημείωσε ο κ.Γ.Φιλιππάκης – ακούγονταν γύρω από το Πολυτεχνείου. Την δεύτερη ημέρα ενισχύθηκε ο πομπός μετάδοσης και ακούγονταν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι από εκεί γίνονταν αναμετάδοση του από άλλους πειρατικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο Δημήτρης Μπουρνούς μίλησε εκ μέρους των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την συμβολή Λέσβιων αγωνιστών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και για την άγνωστη μαρτυρία του Οδυσσέα Γιουντέρη από το Πλωμάρι, που ο σοβαρός τραυματισμός του στο κεφάλι, τον καταδίκασε σε αργό θάνατο.
Τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσαν οι ομιλίες των διοργανωτών και των προσκεκλημένων, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, με το πολύτιμο αρχειακό υλικό από αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες  εκείνων των ημερών του συλλόγου «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» και των εξαιρετικών  μουσικών εκτελέσεων από τη «Μικτή ορχήστρα & χορωδία μαθητών/τριών και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης».