Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.
Η προτομή στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης του Μιχάλη Μυρογιάννη, δολοφονημένου εν ψυχρώ στις 18-11-1973 από τον αξιωματικό της Χούντας Ντερτιλή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ν.Γ.Παρασκευά και τοποθετήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης το 1982, με οικονομική συμβολή του Συλλόγου Μυτιληναίων Μόντρεαλ Καναδά ο «Αλκαίος». Ήταν η τελευταία χρονιά της 5ης θητείας του Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, που στα 81 του χρόνια είχε καημό να το ολοκληρώσει για να τιμήσει τους αγώνες της νέας γενιάς, σαν συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης και των Δημοκρατικών αγώνων πριν την ξενοκίνητη διχτατορία του 1967.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα Δημοτικά Συμβούλια Μυτιλήνης μετά τη πτώση της Χούντας, έδωσαν το όνομα του Μιχάλη Μυρογιάννη σε δρόμο από το Μακρύ Γυαλό προς τη Χρυσομαλλούσα, στη συνέχεια δε του ίδιου δρόμου (που διανοίχτηκε μεταγενέστερα), δόθηκε το όνομα του Αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, επίσης δολοφονημένου το 1963 στη Θεσσαλονίκη από το ακροδεξιό παρακράτος.
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής στις 17 Νοέμβρη 1982, παραβρέθηκαν οι γονείς και οι αδελφές του Μιχάλη Μυρογιάννη, ανάμεσα σε πλήθος λαϊκών ανθρώπων όλων των ηλικιών που τον τίμησαν σαν δικό τους νεκρό. Ήταν σαν να γινόταν η επίσημη τελετή ταφής του, που δεν άφησε η Χούντα να γίνει το 1973. Εκ μέρους του Δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Πάλλης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του. Ο Δήμαρχος Απόστολος Αποστόλου δακρυσμένος αποκάλυψε τη προτομή, μέσα σε ξέσπασμα χειροκροτημάτων, μεγάλης συγκίνησης και συνθημάτων για τη δικαίωση της θυσίας του Μιχάλη Μυρογιάννη. Μεταξύ των «επισήμων» και εκπροσώπων φορέων που κατέθεσαν στεφάνια, δεν έλειψαν και μερικοί από αυτούς, που όταν οι στρατοκράτες έπνιγαν στο αίμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έστελναν τηλεγραφήματα στην «εθνικήν κυβέρνησιν» για την… «κατατρόπωσιν των αναρχικών».
Επίκεντρο μέχρι σήμερα των εκδηλώσεων και της άσβεστης μνήμης η προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, ενόχλησε πρόσφατα τυμβωρύχους της νύχτας, από αυτούς που κανακεύουν στα γόνατά τους και συναγελάζονται μαζί τους, πολιτικοί παράγοντες και τοπικοί «άρχοντες». Με μαύρισμα στο πρόσωπο της προτομής και στίχους στα εγγλέζικα ( !!!), επανέφεραν τα λεγόμενα «ψεύδη» περί Πολυτεχνείου, που αναμασούν από το 1973 φασιστικά και ακροδεξιά στοιχεία. Διαχρονικά οι πλουτοκράτες που αγρυπνούν για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, εκτρέφουν φασιστικές εφεδρείες χρήσιμες για βρώμικες και παρακρατικές ενέργειες. Δυστυχώς δε, τα τελευταία χρόνια με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα και την προσφυγική κρίση, ευδοκίμησαν και στα Νησιά μας τέτοια πλοκάμια, που αν και έχασαν το επίσημο κέλυφος της εγκληματικής οργάνωσής τους, συνεχίζουν να δρουν και να παραπλανούν, δίπλα στους πολιτικούς και τοπικούς προστάτες τους.
Τους απαντά το παιδάκι που δίνει το λουλούδι στον Μιχάλη Μυρογιάννη, δείχνοντας ότι η ιστορική πραγματικότητα και η αντιφασιστική μνήμη αναμεταδίδονται στις νεότερες γενιές.