Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Βάσου Ι. Βόμβα ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΝΗΜΗ. Αναφέρεται στα κρίσιμα χρόνια 1944-1945 στη Λέσβο, μέσα από σπάνια έντυπα της Λεσβιακής Εθνικής Αντίστασης από τα αρχεία του Βαγγέλη Καραγιάνη και του Βάσου Βόμβα.
“…Τούτο το βιβλίο, το οποίο στο σύνολο του είναι βασισμένο σε πρωτογενές αρχειακό υλικό, μιλά από μόνο του και ξαναζωντανεύει τις μέρες εκείνες, που ένας ολόκληρος κόσμος θέλησε να πάρει στα χέρια του την ίδια του τη ζωή και να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του”!
«…Βαθιά πολιτικοποιημένος ο Βαγγέλης Καραγιάννης γρήγορα θα μυηθεί και θα προσχωρήσει στο ΕΑΜ, αμέσως μετά την ίδρυσή του και στο νησί μας.
…Η συλλεκτική του μανία τούτη τη φορά θα αποκτήσει καινούριο πρόσωπο, πρωτόγνωρο για την εποχή του. Με κίνδυνο να θεωρηθεί ως “προβοκάτορας”, τη νύχτα θα ξεκολλά από τους τοίχους όλες τις προκηρύξεις που είχε τοιχοκολλήσει η οργανωτική επιτροπή του ΕΑΜ με τα πολύτιμα νιάτα της, τους ΕΠΟΝίτες, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου…
Αυτό το πολύτιμο υλικό, θα σώσει και θα διαφυλάξει ο Καραγιάννης όλα αυτά τα χρόνια και που μαζί με τα με τα άλλα “ιδιότυπα” έντυπα γραμμένα από τους λογοτέχνες του νησιού μας, τις κρύες μέρες των Χριστουγέννων του ’44, θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό του παρόντος βιβλίου.
Με σεβασμό και ευλάβεια στη μνήμη του, μέσα από το σύντομο και λιτό τούτο σημείωμα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο και πατριώτη, που χάρις στην τόλμη και την συλλεκτική του μανία, μας χάρισε αυτό το σπάνιο αντιστασιακό υλικό, πολύτιμη -ίσως και μοναδική- μαρτυρία των χρόνων εκείνων.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του.
Οκτώβρης του 2021.
Βάσος Ι. Βόμβας.»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΣΟΥ ΒΟΜΒΑ
Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1936, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, στο Α’ Γυμνάσιο της πόλης, κοντά σε σπουδαίους καθηγητές. Στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικηγόρησε στην Αθήνα μέχρι και το 2005. Σήμερα συνταξιούχος πια, ασχολείται με ό,τι τον συγκινούσε από παιδί, την λογοτεχνία, τα γράμματα και γενικότερα τις τέχνες και την λαογραφία του νησιού του, της Λέσβου. Αφού ταξινόμησε το πλουσιότατο αλλά διάσπαρτο αρχείου του Πατέρα του Γιαννακού Βόμβα, επιμελήθηκε και την έκδοση του έργου του, με δύο βιβλία: Ποιήματα 1937-1977 και Οι φίλοι μου κι εγώ. Γράμματα-Πεζά-Ποιήματα, από τις εκδόσεις “Σμίλη” το 2007 και 2013 αντίστοιχα. Παράλληλα φρόντισε και για την διεθνή αναγνώριση του ποιητικού έργου του Γιάννη Αλύτη-Βόμβα, που μεταφράστηκε στα ιταλικά από τον Ιταλό Ελληνιστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο (Crescenzio Sangiglio) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρώμης Fermenti. To 2019 επιμελήθηκε την έκδοση των “Ανθών του Κακού” του Καρόλου Μπωντλαίρ, σε μετάφραση του Αντώνη Πρωτοπάτση, διασώζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την χαμένη μετάφραση του Πρωτοπάτση (εκδόσεις “Σμίλη”). Μέρος του λαογραφικού του αρχείου, που αφορά το έθιμο του Κλήδονα, στη Λέσβο, αξιοποιήθηκε από τον Δρ. της Φιλολογίας Παναγιώτη Σκορδά και αποτέλεσε μέρος του βιβλίου του «Αδιάντροπα του κλήδονα», που κυκλοφόρησε στην Μυτιλήνη το 2017, από τις εκδόσεις “Μύθος”. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 2020 και το δικό του βιβλίο “Αναμνησιολογία, η διαδρομή μιας ζωής”. Με τη σημερινή του εργασία, έργο ζωής και επίπονης έρευνας, και με την συνδρομή και συμπαράσταση άξιων συνεργατών, δημοσιεύει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, δικό του και του Β.Καραγιάννη, που αναφέρεται στην ταραγμένη περίοδο 1944-1946 και αφορά το νησί μας.

