Σήμερα το πρωί στην ταβέρνα «Δημοσθένης» της γραφικής Σκάλας Μυστεγνών οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) γιόρτασαν μαζί με τον αιωνόβιο πλέον μπάρμπα-Γιάννη Καραγεωργίου τα εκατοστά γενέθλιά του!
Ο Σκαλοχωρίτης Μαθουσάλας είδε το φως της ζωής το 1920. Η μυθιστορηματική ζωή του, στο διάβα του τελευταίου αιώνα, γνώρισε τους θριάμβους και τις τραγωδίες του ελληνισμού, αλλά και τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που άλλαξαν και ξανάλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βίωσε έντονα τη φασιστική θηριωδία. Από τη Γκεστάπο της Μυτιλήνης στις φρικτές φυλακές Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης κι από κει στα απάνθρωπα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης – κάτεργα των πόλεων Κρεμς της Αυστρίας και Μπερνάου της Βαυαρίας. Σαν από θαύμα αποφεύγει κατ’ επανάληψη το δρεπάνι του χάροντα και καταφέρνει να επιβιώσει, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη σφαγή από τα Ες–Ες οχτακοσίων αιχμαλώτων στις αυστριακές φυλακές Στάιν στις 6 Απριλίου 1945, λίγες μόλις μέρες πριν το τέλος του φονικότερου και θηριωδέστερου πολέμου που γνώρισε η Ιστορία… Ο ίδιος, αναλογιζόμενος την θεία τύχη του, μονολογεί “Είδις, άμαν έχ’ λάδ’ του καντήλ’ σ’;”
Περνώντας στον δεύτερο αιώνα της ζωής του είναι λογικό να έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο απόθεμα εμπειρίας. Όταν τον ρωτάς ποια συμβουλή θα έδινε στους νεότερους, εκείνος – αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» – απαντά:
Να τρώτι λίγου τσι να πουρπατείτι πουλύ! Για δείτι μένα, πιταλούδα είμι!
Να λοιπόν το μυστικό της μακροζωίας και το πολυπόθητο ελιξίριο της νεότητας!
Γερός να ’σαι, μπάρμπα-Γιάννη, να γιορτάσουμε και του χρόνου μαζί τα εκατοστά πρώτα γενέθλιά σου!