Η 8η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο επέτειος της μάχης στον Κλαπάδο του 1912, αλλά και του Δημοψηφίσματος του 1974, κατά το οποίο ο Ελληνικός Λαός με 69,18 % κατάργησε τη γάγγραινα της βασιλείας. Στη Λέσβο σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό (μετά την Κρήτη) κατά της βασιλείας με 77,74 %!
Την αντιβασιλική εκστρατεία ανέλαβε εκατονταμελής «Παλλεσβιακή Επιτροπή Αντιβασιλικού Αγώνα» με επικεφαλής τους Κώστα Βασάλο (στέλεχος του ΚΚΕ), Λευτέρη Κιοσκλή (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), Τάκη Αμπατζή (βουλευτή της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ—ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ), Νίκο Γανίτη (πρώην βουλευτή της ΕΔΑ), Ορέστη Κανέλλη (ζωγράφο), Άγγελο Συρόπουλο (δικηγόρο), Πάνο Αναγνώστου (δικηγόρο), που οργάνωναν ομιλίες σε όλη τη Λέσβο. Η ηγεσία και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πήραν θέση κατά ή υπέρ της βασιλείας, αφού οι ψηφοφόροι τους ήταν διχασμένοι.
Στον αντιβασιλικό αγώνα συμμετείχε ενεργά και η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ, που τα μέλη της μοίραζαν στην πόλη και τα χωριά σχετική προκήρυξη, που παραθέτουμε.
Βέβαια από τη λαϊκή κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει η Βλουτίνα Γιαπρακάδινα (Στρατής Π. Αναστασέλλης) με τη σάτιρα του «ΔΩΤΙ ΤΟΥ» που δημοσιεύθηκε στο Δημοκράτη στις 5-12-1974 (το παραθέτουμε).
Στο Προεδρείο της Πανελλαδικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία συμμετείχαν οι Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης και Μάριος Πλωρίτης, συμβάλλοντας να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις ίντριγκες και την προκλητική χλιδή των Γλίξμπουργκ, πάντα εις βάρος του Ελληνικού Λαού. Έκλεισαν τα 7 παλάτια των «γαλαζοαίματων», που βέβαια συντηρούσαν τα δημόσια ταμεία, αλλά εισέπραξαν μετά 29 χρόνια 4,7 δισεκατομμύρια για αποζημίωση «απόλυσης» που τους αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό «Δικαστήριο»! Ακόμα, με νυχτερινό «ριφιφί» απέσπασαν το 1991 εννέα δημευμένα υπερμεγέθη κοντέινερ με αμύθητης αξίας αντικείμενα από το Τατόι, δήθεν σαν «οικοσκευή», σε συμπαιγνία με την τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.




