Επισκέψεις του Μίκη στη Λέσβο

Λίγοι ξέρουν ότι ο Μίκης είχε περάσει από τη Λέσβο και μάλιστα στα πρώτα βήματα της ζωής του, καθώς ο βενιζελικός πατέρας του Γεώργιος Θεοδωράκης, καταγόμενος από το Γαλατά Χανίων Κρήτης, δικηγόρος στο επάγγελμα, υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών σε πολλές Νομαρχίες της χώρας. Κάθε τόσο λοιπόν μετατίθετο από τόπο σε τόπο, μ’ αποτέλεσμα ο μικρός Μίκης να περάσει από πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο Μίκης γεννήθηκε στις 29/7/1925 στη Χίο και ύστερα από λίγο καιρό μετακόμισαν οικογενειακώς στη Μυτιλήνη, όπου μετατέθηκε ο πατέρας του αναλαμβάνοντας χρέη Διευθυντή Νομαρχίας Λέσβου (Νομάρχης ήταν ο Σπυρίδων Σολωμονίδης). Στο Νησί μας παρέμειναν μέχρι το καλοκαίρι του 1928, οπότε μετά τις εθνικές εκλογές της 19/8/1928, τη νίκη των Φιλελευθέρων και το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ελ. Βενιζέλο, έφυγαν για τη Σύρο.

Κατά την περίοδο της δράσης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (1963-1967) ο Μίκης, ως ιδρυτής και πρώτος πρόεδρός της, περιόδευε ανά την Ελλάδα επισκεπτόμενος τα μέρη όπου η οργάνωση είχε μαζική δύναμη και παρουσίαζε αξιόλογη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δράση. Το Μάη του 1964 πέρασε από την Αγιάσο και το Μανταμάδο, προπύργια της Αριστεράς, χωριά που είχαν τότε μαζικές Λέσχες Λαμπράκηδων. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς έδωσε συναυλία στο Κάστρο Μολύβου.

Ξαναπέρασε από τη Λέσβο άλλες δυο φορές: Το 1977, όταν έδωσε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, και το 1985, όταν η τσεχοσλοβάκικη τηλεόραση, τιμώντας τα εξηντάχρονά του, παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και έκανε γυρίσματα και στο νησί μας όπου ο Μίκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Ας δούμε μερικά φωτογραφικά τεκμήρια από το πέρασμα του Μίκη από τη Λέσβο.

 

 

1.Ο μικρός Μίκης στα χέρια του πατέρα του Γιώργη Θεοδωράκη, τότε διευθυντή της Νομαρχίας Λέσβου (Μυτιλήνη 1928).
2. Στη φωτογραφία, που δημοσίευσε παλαιότερα ο Ηλίας Κουρτζής, ο πρώτος όρθιος αριστερά είναι ο Γιώργος Θεοδωράκης που κρατά στην αγκαλιά του τον χρονιάρη γιο του (Μίκη) και δίπλα του μάλλον η Μικρασιάτισσα (από τον Τσεσμέ) σύζυγός του Ασπασία Πουλάκη. Οι κοπέλες πρέπει να ’ναι Αγιασώτισσες με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και μια απ’ αυτές κρατά κουρτζήδικη στάμνα. Η φωτογραφία γράφει πίσω την ημερομηνία 15/8/1926, πράγμα που μαρτυρεί ότι εκείνη τη μέρα η οικογένεια Θεοδωράκη βρέθηκε στο ξακουστό πανηγύρι της Παναγιάς της Αγιασώτισσας. Το ζεύγος που ποζάρει στην επάνω σειρά δεξιά, και είναι η Ελένη και Ιωάννης Κιλιλέλλης (Κομνηνός) εξ Ασωμάτου, ο οποίος ήταν θείος του Νίκου Κουρτζή, αδελφός της μητέρας του Μαριγώς Κουρτζή, διαμένων στην Αθήνα και εργαζόμενος ως 2ος Γραμματεύς της Τουρκικής Πρεσβείας εν Ελλάδι.
3. Ο Μίκης επισκέπτεται την Αγιάσο τον Μάη του 1964 (στιγμιότυπο από την υποδοχή του στην πλατεία αγοράς).
4. Επίσκεψη του συνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη στην Αγιάσο (Φαμάκα, Ιούνης του 1964), συνοδευόμενου από το βουλευτή της ΕΔΑ Νίκο Γανίτη, που φαίνεται δεξιά του με το μαύρο σακάκι και το λεπτό μουστάκι. Ανάμεσά τους η Ειρήνη Καβαδέλη-Ράπτη (παιδί), κόρη του πρώην Δημάρχου Αγιάσου και Αντιστασιακού Ευστρατίου Βασιλείου Καβαδέλη (Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό «Αγιάσος, τεύχος 204/2014, σελ. 25).
5. Μάης 1964. Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Μανταμάδο (αρχείο Δημήτρη Καρατζιτζή). Ο Μίκης διακρίνεται στην κεφαλή της πάνδημης πορείας, πίσω του ο Μιχάλης Συνοδινός (1924-1966) από την Αγιάσο, τότε γραμματέας της Ν.Ε της ΕΔΑ Λέσβου, και πιο δεξιά ο βουλευτής της ΕΔΑ Θεόφραστος Παπάς ή Παπαχίου.
6. Μάης 1964. Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Μανταμάδο. Αριστερά του ο βουλευτής της ΕΔΑ Θεόφραστος Παπάς ή Παπαχίου και δεξιά του (πίσω από τον πρώτο δεξιά, που κρατάει την ανθοδέσμη) ο Μιχάλης Συνοδινός (1924-1966) από την Αγιάσο, τότε γραμματέας της Ν.Ε της ΕΔΑ Λέσβου.
7. Ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται αποδέκτης ενθουσιωδών εκδηλώσεων των Μανταμαδιωτών (Μάης 1964).
8. Ο Mίκης Θεοδωράκης στο κάστρο Μολύβου σε συναυλία που έδωσε το 1964.
9. Μόλυβος 1964 (ΚΟΧΥΛΙ): Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη σύζυγό του στο ίδιο τραπέζι με τον Ανδρέα Κυριακού και τη σύζυγό του Σοφία. Σε πρώτο πλάνο ο Κώστας Δούκας με τη σύζυγό του Θέκλα και τον πατέρα της Νίκο Κριτίδη. (Ανάρτηση του Αντώνη Κυριαζή στη σελίδα του φβ «‎Η ΠΑΛΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ ΜΑΣ» στις 28-4-2020).