8η  ΜΑΡΤΗ, ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ,

με  καθημερινά  καραβάνια  προσφυγιάς, με εγκληματική πολεμική βία, με γυναικοκτονίες, με βιασμούς και κάθε είδους κακοποιήσεις, να  γυρίζουν τη Κοινωνία πίσω σε μαύρες απάνθρωπες εποχές.

Κανένα από τα κατακτημένα με αγώνες δικαιώματα δεν πρέπει να μένει ανυπεράσπιστο…

Χρέος μας ας είναι μια διαρκής πάλη για τα αυτονόητα πια ανθρώπινα δικαιώματα: Το δικαίωμα στην Ειρήνη, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Εργασία, τη Μόρφωση, την Αυτοδιάθεση του σώματος, που ενώ κατακτήθηκαν με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες καταργούνται από τη Συντήρηση και τους αδηφάγους  πλουτοκράτες του κόσμου και της χώρας μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών τιμάται σε χώρες όλου του κόσμου και κατοχυρώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977 ως αναγνώριση της δράσης των γυναικών εργατριών στις αρχές του 20ου αιώνα. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών είναι «Έμφυλη ισότητα σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο» αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο των κοριτσιών και των γυναικών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, υπενθυμίζουμε  με φωτογραφίες  συντοπίτισσες γυναίκες που αγωνίστηκαν για ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και οι περισσότερες «ανταμοίφθηκαν» με διώξεις, στερήσεις και κατατρεγμούς.

Ας μην τις ξεχνάμε  όχι μόνο γιατί τους το χρωστάμε αλλά γιατί η αγωνιστική  στάση ζωής τους  έχει διαχρονική αξία για όλους και όλες.

Σημείωση : Οι φωτογραφίες είναι από αναρτήσεις των Φ.Ι.Μ.Π.Ο.Δ., από τα  ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ- Βίοι Λέσβιων Λαϊκών Αγωνιστών  του Παναγιώτη  Κουτσκουδή  και άλλες  που μας δίνουν καλοί φίλοι.