Νίκος Μυρογιάννης (1916 – 1994). Ο μαέστρος και συνθέτης που πρόσφερε πολλά στο Λεσβιακό Πολιτισμό

ΟΙ Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας αναφέρονται σήμερα στον σημαντικό αυτόν αυτοδημιούργητο συντοπίτη μας που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1916.

Μετά από σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης, εργάσθηκε σαν δάσκαλος στην Κομοτηνή. Επέστρεψε στην Μυτιλήνη και εργάσθηκε σαν μουσικός ( δεξιοτέχνης στο βιολί ) και μετά ως καφεκόπτης. Στην διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, εντάχθηκε μαζί με τα αδέρφια του Σιδερή και Στρατή στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Το Μάη του 1949 διεύθυνε την πρώτη Συναυλία της Χορωδίας Μυτιλήνης, που είχε επανιδρυθεί πάνω στα χνάρια της παλιάς Χορωδίας Μυτιλήνης ( 1931–1939 ). Το Νοέμβρη του 1950 παίχτηκε η πρώτη λαογραφική Επιθεώρηση με τίτλο << Η ΜΥΤΙΛΗΝ >> σε μουσική δική του ( Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση ). Από εκεί και πέρα άρχισε μια δημιουργική εποχή με Συναυλίες και Λαογραφικές Επιθεωρήσεις με δική του μουσική. Έχει γράψει πολλά τραγούδια ελαφρά, λαϊκά και χορωδιακά. Μετά την αποχώρηση του από την Χορωδία Μυτιλήνης δημιούργησε το 1983 και διεύθυνε μέχρι τον θάνατό του, τη Μικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, που τώρα φέρει το όνομα του.

Κορυφαία στιγμή της πολιτιστικής του δημιουργίας η μελοποίηση της Ειρήνης του Γιάννη Ρίτσου, έργο που παρουσίασε στις 6 Απριλίου 1985 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την Χορωδία του Δήμου. ( Παρακάτω το σχετικό πρόγραμμα ). Ο προσκαλεσμένος Ποιητής κατασυγκινημένος , εκδήλωσε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τον Συνθέτη–Μαέστρο και τους Χορωδούς, ζήτησε δε να του δώσουν την Συναυλία ηχογραφημένη.

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον Νίκο Μυρογιάννη δίνοντας το όνομα του στην μικρή πλατεία κοντά στο σπίτι του στην Χρυσομαλούσα. Όλα τα χρόνια, εργάσθηκε ανιδιοτελώς μόνο από μεράκι και αγάπη για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο. Η ακούραστη καλλιτεχνική του δημιουργία, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με ήθος και ανθρωπιά, κοντά στους καημούς και τις χαρές του λαού μας, στόχευε πάντα στην καλλιέργεια και στην ανάταση της λαϊκής ψυχής

Τα 4 παρακάτω βίντεο είναι από εκδήλωση στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής το 1993, ευγενική προσφορά του κ. Θανάση Χαλιού (που έκανε τη βιντεοσκόπηση) και του Απόστολου Κομνηνάκα τότε Κοινοτάρχη.

Το τραγούδι «Ανάθεμα στον αίτιο» είναι του Παπα-Κανιμά.

Τα άλλα τρία τραγούδια παρουσιάζει η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, με  μελοποίηση  του Νίκου  Μυρογιάννη, τα δύο σε δικούς του στίχους και το «Όμως ο θάνατος» σε στίχους του Δημοσιογράφου Γιώργου Σκούφου. Τραγουδούν ο Γιώργος Ψύρρας, η Αλέκα Κοντηβέη και η Ολυμπία Λούπου.