Πολλά  συγχαρητήρια αξίζουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του 2ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν, για την ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή τους στο δεύτερο Μαθητικό Φεστιβάλ που έγινε στη Χίο στα μέσα Σεπτέμβρη 2023. Η θεατρική-μουσική παρουσία τους, ήταν αφιερωμένη στην Ειρήνη, με αποσπάσματα από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Θέμα δυστυχώς τραγικά επίκαιρο και πάλι στην εποχή μας, όπου πληθαίνουν τα τύμπανα και τα σφαγεία των πολέμων. Αλλά ας διαβάσουμε το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του 2ου Γ.Ε.Λ Μυτιλήνης :

«Για ένα πουκάμισο αδειανό»

Τα αμέτρητα «ΓΙΑΤΙ» των μαθητών και μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης πλημμύρισαν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου κατά το 2ο μαθητικό Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες», που διεξήχθη από τις 13 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο γειτονικό μας νησί.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός στην οποία συναντιούνται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καταθέτοντας τη δική τους δημιουργική έκφραση στα Ομηρικά έπη και την επιρροή τους ανά τους αιώνες.

Το 2ο ΓΕΛ καθήλωσε το κοινό με την παράσταση «Για ένα πουκάμισο αδειανό…». εστιάζοντας στο αντιπολεμικό πνεύμα και την προβολή των ολέθριων συνεπειών του πολέμου μέσα στα Ομηρικά έπη και στα έργα που διαχρονικά εμπνεύστηκαν από αυτά, παρουσιάζοντας τη σκηνή του αποχαιρετισμού του Έκτορα και της Ανδρομάχης, καθώς και αυτή του θρήνου της Εκάβης για το μικρό Αστυάνακτα από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Στόχος ήταν να καταδειχθεί ότι όταν ο πόλεμος απεκδυθεί την ηρωική και θριαμβική του διάσταση, αναδύεται ο ανθρώπινος πόνος, η απώλεια και το άδικο τέλος της ζωής αθώων.

Και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; «Για ένα πουκάμισο αδειανό…»

Η παράσταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους και αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο ένθερμο χειροκρότημα του κοινού, όσο και στα διθυραμβικά σχόλια που εισέπραξε η ομάδα που αποτελούνταν από τους μαθητές Σωτηρία Μαμουνή, Άγγελο Δαβλιάκο, Κεχαγιά Μπέτυ, Κιτσικούδη Φαίδρα, Κρητικού  Βικτώρια, Κάβουρα Μαρία και Αρνιώτη Εριφύλη. Η θεατρική διδασκαλία έγινε από τις καθηγήτριες Μαίρη Τουρλή, Ελένη Φάππα και Χατζηγιαννάκη Σοφία, η μουσική διδασκαλία από τη Χρυσή  Βέκιου και η τεχνολογική υποστήριξη από τον Γιάννη Δουκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η παράσταση ντύθηκε από την  υπέροχη μουσική του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη, που μελοποίησε και τους στίχους της Μ. Τουρλή στο τραγούδι «Θέλω να ζω…» με το οποίο στάλθηκε το αντιπολεμικό μήνυμα της παράστασης. Οι συμμετέχοντες τον ευχαριστούν θερμά για τη συμβολή του στην προσπάθειά τους.

Οι παρακάτω στίχοι γράφτηκαν  από τη Μαίρη Τουρλή καθηγήτρια του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης,  για τις  ανάγκες της θεατρικής παράστασης  ‘’Για ένα πουκάμισο αδειανό ‘’.

Το σενάριο βασίστηκε στις Τρωάδες του Ευριπίδη .

 Στην παράσταση το τραγουδά η Εκάβη αμέσως μετά το θάνατο του τετράχρονου εγγονού της Αστυάνακτα,  γιού του Έκτορα. Συμμετέχουν τα παιδιά  του Σχολείου.

 

 << Όχι πουκάμισα αδειανά

 Θέλω να ζω με τα πουλιά

τα δένδρα , τα λουλούδια

Όχι πουκάμισα αδειανά

και πόλεμου τραγούδια

 

Θέλω αγάπη και χαρά

Ζωή, νερό κι’ αέρα

Όχι στο Σκάμανδρο κορμιά

παιδιά χωρίς πατέρα >>.

 

Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας