Κάθε χρόνο η 9η Μάη, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται το τέλος του Ευρωπαϊκού Πολέμου με την μεγάλη αντιφασιστική νίκη αναγκάζοντας τη Ναζιστική Γερμανία να υπογράψει την άνευ όρων παράδοσή της.

72 χρόνια πέρασαν από τη Συμμαχική αυτή νίκη που σφράγισε ανεξίτηλα μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της νεώτερης ιστορίας.

Έχει επομένως η Ιστορική Μνήμη ιδιαίτερη αξία για να κρατηθεί αναμμένη η λαμπάδα της «συλλογικής μνήμης», για να μην την καλύψει ο «πέπλος της λήθης» και για να μην επικρατήσει «η επιλεκτική μνήμη».

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας  με την ευκαιρία της ημέρας αυτής ως μέρας τιμής μνήμης, δίνει στη δημοσιότητα-για πρώτη φορά- ενοποιημένο συγκεντρωτικό κατάλογο, κατά ονοματεπώνυμο με τους 585 Λέσβιους-Συντοπίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από την κήρυξη του Αλβανικού Πολέμου, 28 Οκτώβρη 1940, μέχρι την συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μάη 1945.

Η κατάσταση  τούτη μας δίνει μια ακτινογραφία για το τι ακριβώς έγινε, εδώ, στη μικρή Πατρίδα μας που πρέπει να το θυμόμαστε για να καθορίζουμε και να επανακαθορίζουμε την πορεία μας.

  • Για όσους είπαν το μεγάλο «Όχι» και πήραν μέρος στον πολυαίμακτο αγώνα … εκείνους που αντιστάθηκαν στο μεγάλο κακό της εποχής.
  • Για τη μεγάλη Ενιαία Αντίσταση… που δεν την πλαισίωσαν μόνο οι ορκισμένοι πολεμιστές, αλλά και χιλιάδες αθώοι, ανύποπτοι πολίτες που οδηγήθηκαν στα κολαστήρια των ισχυρών
  • Για μην ξεχάσουμε ποτέ, τους άμαχους που πληρώνουν πάντα μεγάλο μέρος απ΄ το φόρο του αίματος. Για μην ξεχάσουμε ποτέ τους-χιλιάδες- συμπατριώτες μας, που θ’ ακολουθήσουν μέσα από τα σοκάκια της φτώχειας τους τα βήματα προς το δικό τους Γολγοθά,  πείνα- πρήξιμο-θάνατος

Τούτος λοιπόν ο ονομαστικός κατάλογος με τους 585 θύματα ας αποτελεί εσαεί ανάχωμα στην ναζιστική πανούκλα που ξανασηκώνει κεφάλι στη πατρίδα μας, υπενθυμίζοντάς μας αυτό που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ: «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»