Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Μυτιλήνη το 1975 για τη δεύτερη επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στις 17 Νοέμβρη 1974 έγιναν οι πρώτες, μετά την πτώση της Χούντας, Βουλευτικές Εκλογές. Έτσι οι εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου έγιναν στις 14 Νοέμβρη 1974. Τη μέρα εκείνη έγινε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τη Λεσβιακή Ένωση Σπουδαστών.

Στη δεύτερη επέτειο η Παλλεσβιακή Κίνηση Νέων μαζί με το Δήμο Μυτιλήνης, διοργάνωσαν μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο με κεντρικό ομιλητή τον ευρύτατα αγαπητό συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Η Παλλεσβιακή Κίνηση Νέων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1975 με σκοπούς πολιτιστικούς, μορφωτικούς, ψυχαγωγικούς καθώς και την προβολή των κοινωνικών προβλημάτων της Λέσβου. Το προσωρινό Συμβούλιο αποτελούσαν οι Άρης Σαμαρίδης, Στρατής Πόθας, Μαίρη Ξεφαντωτή, Εύα Μπεσλεμέ και Απόστολος Κουκουμπέτσος, που άρχισαν να διοργανώνουν κάθε είδους εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο αναδείχθηκε και το πρώτο τακτικό Συμβούλιο με τους Στρατή Πόθα, Άρη Σαμαρίδη, Χρήστο Σταθέλλη, Μύρνα Σαμαρίδου, Απόστολο Κουκουμπέτσο, Σταυρίτσα Αντώνα, Μαίρη Ξεφαντωτή, Εύα Μπεσλεμέ , Παύλο Τζανέτο.

Προσκάλεσαν τον Αντώνη Σαμαράκη και την Κυριακή 16 Νοέμβρη 1975 διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση για τη δεύτερη επέτειο του Πολυτεχνείου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου απευθύνθηκε στους συντοπίτες που είχαν γεμίσει το Θέατρο λέγοντας «Παρακάλεσα τα παιδιά να μου επιτρέψουν να ενώσω την φωνή μου με την φωνή τους. Φωνή βροντερή, ικανή να διαπεράσει το αναταραγμένο Αιγαίο και να φθάσει ως την ματωμένη πόρτα του Πολυτεχνείου και να αποθέσει ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Αντώνης Σαμαράκης στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πολεμούσαμε με ιδέες. Αυτές οι τέσσερεις λέξεις θα μπορούσαν να είναι επιτύμβιο στους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου, όπως είναι αιώνιος τίτλος τιμής για όσους αγωνίστηκαν τότε εκεί, αλλά και για όλους εκείνους που επτά ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του λαού και του τόπου από τη φασιστική δικτατορία. Αλλά και κάτι ακόμα, οι τέσσερεις αυτές λέξεις θα πρέπει να γίνουν οδηγός μας και να φωτίζουν το δρόμο μας και τον αγώνα μας για ένα καλύτερο ελληνικό αύριο. Ένα αύριο με Ελευθερία, με Κοινωνική Δικαιοσύνη, με Ανθρωπιά. Σε μια ατμόσφαιρα αυτοεξευτελισμού, ραγιαδισμού, φόβου, βίας, βασανισμών, οι Έλληνες νέοι και όσοι άλλοι νέοι στη ψυχή κινήθηκαν παράλληλα με τους νέους, προχώρησαν σε διαμαρτυρία, σε εξέγερση, σε αντίσταση. Το Πολυτεχνείο, κορύφωμα της μαχητικής αντιστασιακής πρωτοπορίας, κίνηση ελεύθερων στη ψυχή και στο πνεύμα ανθρώπων, είναι γεγονός καθαρά, ολοκληρωμένα εθνικό…»

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε η καλύτερη έκθεση του διαγωνισμού (της μαθήτριας Όλγας Πλιακάτου) που είχε προκηρύξει η ΠΑΚΙΝΕ, μεταξύ των μαθητών των Γυμνασίων με θέμα «Πολυτεχνείο – Νοέμβρης ’73 και η συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Αντώνης Σαμαράκης
Απόστολος Αποστόλου
Ξεφαντωτή Μαρία
Πόθας Στρατής
Τζανέτος Παύλος
Έντυπο ΠΑΝΙΚΕ