Αργύρης Αραβανόπουλος 1923 (6 Ιουλίου) — 1995 (13 Δεκεμβρίου)

Ο πολυτάλαντος συντοπίτης μας με σημαντικό συγγραφικό έργο (ΔΟΚΙΜΙΑ. Το Λεσβιακό Θέατρο – Η Ντοπιολαλιά μας – Γνωριμία με τον Ελύτη – Ο Σεφέρης του Αιγαίου και η Ελλάδα που πληγώνει – Περί Μπωντλαίρ και Πρωτοπάτση – Οδός Μαιάδρου. ΘΕΑΤΡΙΚΑ. Ερασιτέχνες – Η Ροδιά. ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Πλάτος Βόρειο 39,5 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ 26,35 – Τα ενδόγλυφα – Τα Μυτιληνιά μας – Άρναμους), με κείμενα λαογραφικά, σάτιρες, τραγούδια, άρθρα, κριτικές, σε λεσβιακά περιοδικά και εφημερίδες.

Δεν έμεινε ασυγκίνητος με το δράμα του λαού μας στην ναζιστική κατοχή, αφού εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΠΟΝ. Γνώστης της ιταλικής γλώσσας, ήταν από το 1943 ο σύνδεσμος του ΕΑΜ Λέσβου με αντιφασίστες Ιταλούς στρατιώτες, που μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας έφεραν οι κατακτητές στη Μυτιλήνη ουσιαστικά σαν αιχμάλωτους. («ΜΝΗΜΕΣ» Απόστολου Αποστόλου στις σελίδες 228 έως 232, αφήγηση του Αργύρη Αραβανόπουλου). Γνωστή και η φωτογραφία του με το χωνί της ΕΠΟΝ, που αναρτούμε παρακάτω. Εμφανίστηκε το 1944 στα γράμματα με Ποίηση, από τις Στήλες του περιοδικού «ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» που έβγαζε το ΕΑΜ με υπεύθυνο τον Μίλτη Παρασκευαΐδη. Δημοσίευσε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΣΒΟ» και στον «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ» σατιρικούς στίχους στη ντοπιολαλιά, σαν ένας από τους βαθύτερους γνώστες της, όπως έδειξε με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1975 στο βιβλίο του «ΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΜΑΣ» (βιογραφικά του από Κώστα Μίσσιο).

Στα δραματικά γεγονότα μετά την απελευθέρωση και την επέμβαση αγγλικών αποικιακών στρατευμάτων στη Λέσβο GO BACK, έγραψε τον ύμνο του ΕΑΜ…

Του ΙΑΜ, του ΙΑΜ τσι γ’ ΙΠΟΝ, μας ανοίξαν τα μάτια λοιπόν… Μα ξ’πάσαν τα μ’λάρια τσι πιτάξαν απ τς κατίνις τα σαμάρια…(ΤΟΜΟΣ Ε΄ ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΦΟΜ, Άρθρο του Κώστα Μίσσιου).

Εργάσθηκε για 30 χρόνια ως υπομηχανικός, υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών (στην ΤΥΔΚ) και θήτευσε για αρκετά χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών.

Ο Νίκος Μυρογιάννης μελοποίησε οκτώ λιανοτράγουδα του Αργύρη Αραβανόπουλου.

Υστερόγραφο. Σε όλες τις λεσβιακές περιοδικές εκδόσεις, έγιναν αφιερώματα στη ζωή και το έργο του. Το εκτενέστερο (100 σελίδων)και σημαντικότερο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ε΄ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» του ΦΟΜ το 2004.

Ευχαριστούμε την Μάρθα, κόρη του Αργύρη, για την παραχώρηση φωτογραφιών.