Κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη προγραμματίζονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του ναζισμού και του φασιστικού Άξονα, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, σε ανάμνηση της υπογραφής της συνθήκης άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας που έγινε στις 9 Μαΐου 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, όπου γράφτηκε η τελευταία πράξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι ταυτόχρονα μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου και καταδίκης της αποκρουστικής – απάνθρωπης φασιστικής βίας.

Με την ευκαιρία αυτή πήραμε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουμε με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου την ΤΕΤΑΡΤΗ, 6η ΜΑΪΟΥ 2015 και ώρα 7:30 μ.μ., στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ εκδήλωση αφιερωμένη σε όσα καταγράφει στο βιβλίο του «ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ…» (έκδοση Δήμου Μυτιλήνης) ο συντοπίτης μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ, με μαρτυρίες επιζώντων, προβολή βίντεο και φωτογραφιών, θεατρικές αναγνώσεις με μουσική συνοδεία.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προβάλουμε ιστορικά γεγονότα της εγκληματικής βαρβαρότητας του Ναζισμού – Φασισμού και της αντιστασιακής – αντιφασιστικής δράσης του λεσβιακού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά, πράγμα αναγκαίο στην εποχή μας, όπου η λήθη αφήνει χώρο σε νεοφασιστικές – νεοναζιστικές κινήσεις να δηλητηριάζουν την κοινωνία μας, αξιοποιώντας τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Να συναισθανθούμε και να σεβαστούμε μαρτυρικούς χώρους της Λεσβιακής Ιστορίας, όπως είναι τα Τσαμάκια.

Περίσσεψε η συγκίνηση το βράδυ της Τετάρτης, 6 Μάη 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όπου έγινε με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πολύ κόσμου η εκδήλωση για την 70ή Επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα “Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας” και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου. Το ακροατήριο παρακολούθησε με αμείωτη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση τα δίωρα επί σκηνής και επί οθόνης δρώμενα και τα επιβράβευσε με το θερμό χειροκρότημά του. Το πρόγραμμα της πολύπτυχης αυτής εκδήλωσης ήταν το ακόλουθο:

 1. ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ κ. ANTIΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ… 3λ
 2. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (1) «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια»… 3λ
 3. ΔΙΗΓΗΣΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ (Βίντεο)… 20λ
 4. Α΄ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (Αφιέρωμα εκτελέσεων Τσαμάκια)… 7λ
 5. ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ ΛΙΑΜΗ (Παττές Γ.)… 2λ
 6. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (2) «Ο δραπέτης»… 3λ
 7. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ… 14λ
 8. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΗ (1) «Κόκκινη λάσπη» (Γιαννίκου Εύα)… 6λ
 9. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (3) «Άσμα Ασμάτων»… 4λ
 10. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΠΑΤΤΕΣ Γ. «Χρονικό»… 10λ
 11. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΗ (2) «Το χτενάκι της Μαλάμως» (Αϊβαλιώτου Μ.)… 7λ
 12. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (4) «Το όνειρο καπνός»… 3λ
 13. ΓΑΛΕΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ «Η Λέσβος στην Εθνική Αντίσταση-Μνήμη και Λήθη… 15λ
 14. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (5)- «Άμα τελειώσει ο πόλεμος»… 3λ
 15. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΗ (3) «Αυτόπτης μάρτυρας» (Τζία Συκομιτέλλη)… 4λ
 16. Β΄ ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (Αφιέρωμα στη Λεσβιακή Εθνική Αντίσταση)… 8λ
 17. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (6)- «Ακορντεόν»… 3λ

Θερμές ευχαριστίες στους:

Κώστα Αστυρακάκη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Λέσβου

Μέλη Ορχήστρας Δήμου Λέσβου

Ερασιτέχνες Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Λέσβου

Λάμπρο Μυλωνά – ΑΡΤ STUDIO

Γιάννη Καραγεωργίου

Νεοκλή Φωτέλη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. – Μανώλη Μανώλα

Γιώργο Παπαδόπουλο

ΕΡT OPEN

Τηλεόραση Μυτιλήνης

Τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.