Ο συντοπίτης μας Μιλτιάδης Κόντος μας έστειλε από το Σύδνεϋ στην ογδοηκοστή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τα παρακάτω λόγια και σπάνια ενθύμια, για τους αγώνες του Γιάννη Μαρινέλλη, που έπεσε μαχόμενος κατά των ναζί εισβολέων.
«Στις 23 Μαΐου 1941 Έχασε τη ζωή του από φασιστικά γερμανικά πυρά στη μάχη της Κρήτης ο λοχαγός Ιωάννης Δ. Μαρινέλλης. Γεννήθηκε στη Βρίσα Μυτιλήνης το 1896 και είχε μια ηρωική πορεία μέσα στους αγώνες του Ελληνικού έθνους πολεμώντας στη Μακεδονική εκστρατεία, μάχη του Σκρά, Δοϊράνη, Μικρά Ασία, Προύσα, Κινίκ, Πέργαμο, Καραχισάρ, Ήπειρο, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο, Πίνδο, και τελικά στη μάχη της Κρήτης. Τραυματίζεται πολλές φορές και στο κρεβάτι της ανάρρωσης αναβλύζει το ηρωικό πνεύμα του μέσα από τους στίχους των ποιημάτων που έγραφε. Η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε αφιερώνοντας το όνομα του σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου επίσης στο στρατόπεδο της Καλλονής όπου και στήθηκε η προτομή του και του απένειμε τα υψηλότερα παράσημα μεταξύ των οποίων και το ανώτατο του Ελληνικού κράτους το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας».
Σε ανάρτησή μας στις 13 Ιουλίου 2020 με τίτλο «Μια τυχαία συνάντηση δύο Συντοπιτών μας στο Σύδνευ», περιγράφαμε πως κατά τύχη αντάμωσαν σε ένα κατάστημα δυο άγνωστοι μεταξύ τους Βρισαγώτες, ο Μιλτιάδης Κόντος με τον Δημήτρη Μαρινέλλη. Έκπληκτοι και οι δύο για τη διαβολική σύμπτωση, κάθισαν μετά τα ψώνια για καφέ και γνωριμία. Ο υπερήλικας 93 χρόνων ήταν ο Δημήτριος Μαρινέλλης γιος του Υπολοχαγού Ιωάννη Μαρινέλλη που σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρήτης. Ο Ιωάννης Μαρινέλλης γεννήθηκε στη Βρίσα το 1892 και υπηρετούσε στο τάγμα Εμπέδων Ηρακλείου του 111 Ελληνικού Στρατιωτικού Διαμερίσματος, ως μόνιμος από εφέδρους Αξιωματικούς, με περιοχή ευθύνης το κέντρο και τη νότια πλευρά του Ηρακλείου. Σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 1941, πολεμώντας την ναζιστική λαίλαπα.
Το όνομά του έχει δοθεί τιμητικά στο στρατόπεδο Πετσοφά στη Καλλονή, είναι γραμμένο στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και στο Ηρώο της Βρίσας. Ο Γιώργος Γαλέτσας στο βιβλίο του «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, 2ος Τόμος, η συνέχεια και το τέλος» κάνει αναλυτική αναφορά στην Μάχη της Κρήτης και στον Γιάννη Μαρινέλλη, τις μέρες του Μαΐου 1941 που το Ηράκλειο βομβαρδιζόταν ασταμάτητα από τους Ναζί, με εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες, ενώ έπεφταν χιλιάδες αλεξιπτωτιστές γύρω από την πόλη. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν μέσα σε μια κόλαση φωτιάς και σωρούς ερειπίων. Η Αντίσταση κατά της ναζιστικής λαίλαπας στη μάχη της Κρήτης, ήταν μια ηρωική αναλαμπή στο σκοτάδι της εσπευσμένης παράδοσης στους γερμανούς εισβολείς, που υπέγραψαν στις 20 Απρίλη 1941 οι σωματάρχες Τσολάκογλου, Δεμέστιχας και Μπάκος, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα.
Ευχαριστούμε το συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Κόντο για τα ιστορικά στοιχεία που μας έστειλε. Ο πατέρας του Μιλτιάδη ήταν ξάδερφος του λογοτέχνη – παιδαγωγού Κώστα Κόντου (1891-1966) και του ποιητή – νομικού Τάκη Κόντου (1898-1989), γνωστών για τους κοινωνικούς τους αγώνες και τις διώξεις που υπέστησαν. Αναλυτικά βιογραφικά τους περιλαμβάνει ο Κώστας Μίσσιος στο βιβλίο του «Μυτιληνιοί λόγιοι και λογοτέχνες». Ευχαριστούμε και το φίλο Μάκη Κατσιγίνη για τη βοήθεια στην προετοιμασία της ανάρτησης. Διήγηση του Μιλτιάδη Κόντου και φωτογραφίες για τα παραπάνω, δημοσιεύθηκαν στο ξεχωριστό περιοδικό ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΙΣΑΣ (τεύχος 68, χειμώνας 2021.