Στη μνήμη του «Πόρφυ»

Γιώργος Παν. Παπαπορφυρίου (1947-2016)

Συνεχίζοντας τις κατά καιρούς αναφορές μας σε εκλιπόντες συμπατριώτες μας που υπηρέτησαν την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και ενόψει της Πρωτοχρονιάς, οπότε συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το αναπάντεχο φευγιό του, αφιερώνουμε τη σημερινή μας ανάρτηση στη μνήμη του Γιώργου Π. Παπαπορφυρίου.

Γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1947. Παρακολούθησε τα μαθήματα της εγκύκλιας παιδείας στη γενέτειρά του, όπου ασχολήθηκε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έπαιξε ποδόσφαιρο στην ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου «Όλυμπος» Αγιάσου. Το 1965 πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στο Στρατό την περίοδο 1971-1973.

Το 1973 διορίστηκε στην Άντισσα και στη συνέχεια στον Πολιχνίτο, στα Πάμφιλα, στη Μυτιλήνη, στην Αγιάσο και ξανά στη Μυτιλήνη. Επί πολλά χρόνια εργάστηκε με ζήλο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κερδίζοντας όσο λίγοι την αγάπη και το σεβασμό των μαθητών του.

Χρημάτισε πρόεδρος και γραμματέας της ΕΛΜΕ Λέσβου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών και υπεύθυνος του ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου επί δημαρχίας Απόστολου Αποστόλου.

Ως δήμαρχος Αγιάσου την περίοδο 1991-1994, συνεχίζοντας τη δημοκρατική παράδοση του τόπου, πρόσφερε πολλά σε νευραλγικούς τομείς, όπως η αγροτική και η αστική οδοποιία, η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της λειψυδρίας κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, η μετεγκατάσταση του Δημαρχείου στον Νέο Ξενώνα της Εκκλησίας της Παναγίας, η ανακαίνιση – επισκευή των δημοτικών σφαγείων, το κτιριακό των διδακτηρίων, η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στη Μεγάλη Λίμνη, ο εξωραϊσμός χώρων, η δρομολόγηση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, η κυβολιθόστρωση δρόμων, η ίδρυση Κέντρου Νεότητας και άλλα. Ως δημοτικός άρχοντας αγαπήθηκε από τους κατοίκους και υπήρξε αποφασιστικός, ευέλικτος, δραστήριος, συνεργατικός και αποτελεσματικός.

Ήταν άλλες δυο φορές υποψήφιος δήμαρχος Αγιάσου στις δημοτικές εκλογές του 1994 και του 1998, οπότε εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου για τις περιόδους 1995-1998 και 1999-2002, συμπληρώνοντας 12 χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου και μέλος της Επιτροπής του Κοινοτικού Προγράμματος LEADER.

Πολιτικοποιημένος εξ απαλών ονύχων, ως γόνος αριστερής οικογένειας, από νωρίς στρατεύτηκε στο κίνημα και διατέλεσε μέλος της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση του 1991 έδωσε τις μάχες του μέσα από τις γραμμές του Συνασπισμού των Δυνάμεων της Αριστεράς και της Προόδου και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσήλωσή του στα δημόσια πράγματα ήταν στάση ζωής. Προσέφερε τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες του στην Ένωση Καταναλωτών Λέσβου, στην οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. για πάνω από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θήτευσε σε όλες τις θέσεις ευθύνης, ενώ διατέλεσε για δυο θητείες Πρόεδρός του.

Μέσα από την κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, διατελέσας πολλές φορές και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπηρέτησε για 18 χρόνια το ειρηνιστικό ιδεώδες, σε χαλεπούς χρόνους πολεμικών αναμετρήσεων, έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας και δημιουργίας ατελεύτητων ροών προσφύγων αλλά και αναξιοπαθούντων μεταναστών. Υπήρξε δραστήριο μέλος και άλλων συλλογικοτήτων, όπως το «Χωριό του όλοι μαζί» που είχαν ιδρύσει αρχικά δέκα λεσβιακοί φορείς (υπήρξε ο «στρατοπεδάρχης» όταν άνοιξε το πρώην ΠΙΚΠΑ για τους μετανάστες).

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή την Πρωτοχρονιά του 2016, σε ηλικία 69 ετών.

(Επιμέλεια αφιερώματος: Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής)

1. Ο Γιώργος Π. Παπαπορφυρίου στη λουλουδιασμένη ανοιξιάτικη φύση της Αγιάσου (φωτογραφία Νέλης Χατζηδάκη).
2. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αγιάσου Γιώργος Π. Παπαπορφυρίου μαζί με συνεργάτες του και μέλη της Κίνησης απαθανατίζονται έξω από το καφενείο του πατέρα του Παναγιώτη Ηλ. Παπαπορφυρίου ή Γράμμη (εκλογικό κέντρο του συνδυασμού) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 21/10/1990 και την εκλογική νίκη, που συνέχιζε τη μακρά δημοκρατική παράδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αγιάσου. 
3. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του εξασέλιδου προγράμματος της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αγιάσου (ΕΔΚΑ) που κυκλοφόρησε τις παραμονές των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 1990 (14, 21/10/1990), στις οποίες ο Γιώργος Παπαπορφυρίου εκλέχτηκε Δήμαρχος Αγιάσου.
4. Υποδοχή του Χαρίλαου Φλωράκη στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου επί δημαρχίας Γιώργου Π. Παπαπορφυρίου (1991-1994), που φαίνεται δεξιά του.
5. Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου επί δημαρχίας Γιώργου Π. Παπαπορφυρίου (1991-1994), που φαίνεται δεξιά της.
6. Φιλειρηνική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Αγιάσο (Πλατεία Αγοράς, 29/6/1996) ο Δήμος Αγιάσου, η ΕΕΔΥΕ Ν. Λέσβου, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και οι «Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη». Υποδέχτηκαν το δήμαρχο Περγάμου Σεφά Τασκίν, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφους και τοπικούς παράγοντες των δυο χωρών. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν το μουσικοχορευτικό τμήμα του Δήμου Περγάμου, το χορευτικό και χορωδιακό τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου και το χορευτικό τμήμα της Κοινότητα Αγίας Παρασκευής. Στο βήμα η Μαρία Τουρβαλή. Ο Γιώργος Παπαπορφυρίου φαίνεται όρθιος δεξιά δίπλα στο Στρατή Κόρακα. 
7. Ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου «Όλυμπος» Αγιάσου (όρθιος, πρώτος από δεξιά). 
8. Ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου «Όλυμπος» Αγιάσου (τρίτος από αριστερά). 
9. Γραφεία Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών (Γ’ Σεπτεμβρίου 39 – Αθήνα, 28/11/1993). Δεξίωση προς τιμήν των νέων Αγιασωτών φοιτητών-φοιτητριών με συμμετοχή και παλαιότερων. Παρίσταται ο Δήμαρχος Αγιάσου Γιώργος Π. Παπαπορφυρίου. (Φωτογραφία Μιχάλη Χαρίλαου Κορομηλά). 
10. Γραφεία Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών (Αθήνα, 28/11/1993). Ο Γιώργος Παπαπορφυρίου συνομιλεί με τον αείμνηστο παιδαγωγό Θεόφραστο Γέρου και τη σύζυγό του Βάνα. (Φωτογραφία Μιχάλη Κορομηλά). 
11. Μέλη της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο διανέμουν έντυπο υλικό στην οδό Ερμού στη Μυτιλήνη και διενεργούν έρανο υπέρ των ανηλίκων προσφύγων. Δεξιά o Γιώργος Π. Παπαπορφυρίου.
12. «Γεύμα αγάπης» (συγκέντρωση τροφίμων για πρόσφυγες, μετανάστες και κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη) οργάνωσε η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στο Τελωνείο Μυτιλήνης την Κυριακή, 10/1/2016, αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Παπαπορφυρίου, ιδρυτικού στελέχους της Κίνησης. Δεξιά πάνω στον τρίποδα φαίνεται η φωτογραφία του μνημονευόμενου (η πρώτη της σημερινής μας ανάρτησης). 
13. Αριστερά ο Γιώργος Παπαπορφυρίου μιλά ως Πρόεδρος της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη, με μια πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας στη Μαρίνα Μυτιλήνης, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ανταλλαγή των πληθυσμών, και με συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με τη χορωδία Κωνσταντινουπολιτών «Τα παιδιά της Λωζάννης» (καλοκαίρι του 2010). Μαζί με το Γιώργο είναι ο Arif Umit Isler, από τη Κωνσταντινούπολη, πρόεδρος του Lozan Mubadilleri Vakfi (Τα παιδιά της Λωζάννης – απόγονοι των ανταλλαγέντων πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάννης).
14. Στο Ηρώο Αγιάσου (28/10/1990). Ο Γιώργος Παπαπορφυρίου, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγιάσου, και ο απερχόμενος Δήμαρχος Αγιάσου Παναγιώτης Κουτρής παρακολουθούν τη σχολική παρέλαση.
15. Σεμινάρια νεοεκλεγέντων στο «Ζαΐρα» (τέλη 1990). Η φωτογραφία είναι από τα άλμπουμ της ΤΕΔΚ. Ο Κώστας Διαλυνάς, Κοινοτάρχης Πλακάδου, με το Γιώργο Παπαπορφυρίου, Δήμαρχο Αγιάσου, και το Βαγγέλη Παλαιολόγου, Δήμαρχο Πολιχνίτου, παρακολουθούν τα σεμινάρια για νεοεκλεγέντες που διοργάνωσε το απερχόμενο Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Λέσβου (1987-1990) στο «Ζαΐρα» το Δεκέμβρη του 1990, όπου εκτός από τους ντόπιους εισηγητές, δίδαξαν και οι Θόδωρος Κατριβάνος, Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Παναγιώτης Παπαγιάννης, πρώην Δήμαρχος Χολαργού, και Γιώργος Λώλας, Κοινοτάρχης Σουρωτής και Πρόεδρος Συνδέσμου Ο.Τ.Α. με θερμομεταλλικά νερά.
16. Το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αγιάσου (ΕΔΚΑ) στις δημοτικές εκλογές της 16/10/1994 (ο Γιώργος Παπαπορφυρίου κατέβαινε για δεύτερη συνεχή φορά υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάσου). 
17. Το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αγιάσου (ΕΔΚΑ) στις δημοτικές εκλογές της 11/10/1998 (ο Γιώργος Παπαπορφυρίου κατέβαινε για τρίτη συνεχή φορά υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάσου). 
18. Το 1969 ο Όλυμπος Αγιάσου νικά τον Αρισβαίο στην Καλλονή με σκορ 1-4 (με 1 γκολ του Γιώργου Παπαπορφυρίου και 3 γκολ του αδερφού του Ηλία), αναδεικνύεται πρωταθλητής της Γ΄ τοπικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας και προβιβάζεται στη Β΄ τοπική. Περιχαρείς φίλαθλοι σηκώνουν στους ώμους τους αδερφούς Παπαπορφυρίου μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.
19. Παραμονές δημοτικών εκλογών 1990 στο τεχνικό γραφείο του Φώτη Κανάρου στην Αγιάσο, που λειτουργούσε σαν παράρτημα του εκλογικού κέντρου (καφενείο Γράμμη) της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αγιάσου. Από δεξιά Γιώργος Παπαπορφυρίου, Φώτης Κανάρου και Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.
20. Δ.Σ. ΤΕΔΚ Λέσβου 1991-1994. Από δεξιά Μυρσίνη Ψώμου, Δήμαρχος Πλωμαρίου, Κώστας Διαλυνάς, Κοινοτάρχης Πλακάδου, Απόστολος Κομνημάκας, Κοινοτάρχης Αγίας Παρασκευής, και Αντιπρόεδρος ΤΕΔΚ, Στρατής Πάλλης, Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης (πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης 1983-1990), Δημήτρης Κονιαρέλλης, στέλεχος ΤΕΔΚ, Νότης Παναγιώτου, Δήμαρχος Μυτιλήνης και Πρόεδρος ΤΕΔΚ, Γιώργος Παπαπορφυρίου, Δήμαρχος Αγιάσου, και Γραμματέας ΤΕΔΚ, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, στέλεχος ΤΕΔΚ (Δήμαρχος Λήμνου 2011-2014), Βαγγέλης Παλαιολόγος, Δήμαρχος Πολιχνίτου.