ΕΚΔΗΛΩΣΗ 29ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση – Πορεία προς το θάνατο)

Με τη μνήμη και την ιστορική γνώση νικάμε το φασισμό!

Πάνω από τριακόσια άτομα (συγγενείς των τραγικών θυμάτων, επίσημοι προσκεκλημένοι και ιδιαίτερα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, νέες και νέοι) τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση παρουσίασης  του νέου βιβλίου του Γιώργου Γαλέτσα «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – πορεία προς το θάνατο» (Εκδόσεις ΑΙΟΛΙΔΑ), που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 το απόγευμα, στα Τσαμάκια, στο χώρο όπου εκτελέστηκαν από τους ναζί 42 πατριώτες κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ο οποίος ονομάστηκε με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου «Μαρτυρικός Τόπος Ιστορικής Μνήμης» ο δε δρόμος από το Άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι τα Τσαμάκια οδός ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής. Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ κ. Παναγιώτης Μυριτζής. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λέσβου κ. Γιώργος Ψάνης ανέγνωσε την απόφαση του Σώματος περί υιοθέτησης όλων των προτάσεων της Ομάδας ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που αφορούσαν στην ανάδειξη του χώρου Τσαμάκια και σε ενέργειες τιμής και μνήμης των θυμάτων του ναζισμού. Κεντρικός ομιλητής ο νομικός και πολύπειρος αυτοδιοικητικός Απόστολος Κομνηνάκας. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο συγγραφέας. Προβλήθηκε βίντεο με σπάνιο εικονιστικό υλικό. Μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου. Η Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσιριγώτη απέδωσε τραγούδια των δίσκων «Καταχνιά» και «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν».

Είναι βέβαιο ότι οι τραυματικές εμπειρίες της φασιστικής κατοχής της περιόδου 1941-1944 άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και πληγές, που για πολλούς ακόμα δεν επουλώθηκαν. Παρόλα αυτά, έστω και με σφιχτή την καρδιά μας, πρέπει πάντα να ανατρέχουμε στο ιστορικό παρελθόν, για να αντλούμε τα αναγκαία διδάγματα. Γιατί, λαοί που δεν διδάσκονται από το ιστορικό παρελθόν τους, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν! Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά, πολύπλευρη – και όχι μόνο οικονομική – κρίση, που αιματοκυλούνται οι λαοί για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τυχοδιωκτισμών των κυρίαρχων του κόσμου και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην πολύπαθη γειτονιά μας, που το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα σαν τσουνάμι σαρώνει τα νησιά μας, και που όλα αυτά μαζί εκκολάπτουν το αβγό του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ανασταίνουν το φασιστικό θεριό, είναι επιτακτική ανάγκη να ζωντανέψει και πάλι η μνήμη, να διαλύσει το πηχτό σκοτάδι της λήθης και να αναδείξει την απάνθρωπη και εγκληματική φύση της φασιστικής ιδεολογίας. Μνήμη εναντίον λήθης. Ένας διαρκής ιδεολογικός αγώνας, για να μην ξεχαστούν οι εκατόμβες των θυμάτων που έγιναν λίπασμα στο δέντρο της λευτεριάς, για να μην περάσει η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, για να θανατωθεί το φασιστικό τέρας πριν ορθοποδήσει και γιγαντωθεί. Η λήθη με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να κερδίσει τη μάχη! Γι’ αυτό γράφτηκε κι αυτό το βιβλίο, γι’ αυτό οργανώθηκε κι η σημερινή εκδήλωση. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των ηρωικών νεκρών κι ως ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της αντιφασιστικής πάλης. Λένε πως το ρατσισμό τον νικάς με τα ταξίδια και το φασισμό με τη γνώση, με την ακατάλυτη δύναμη της παιδείας. Πράγματι η μάχη πρέπει να κερδηθεί στο ιδεολογικό επίπεδο. Με τη μνήμη και την ιστορία νικάμε το φασισμό. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα υπηρετεί αταλάντευτα αυτό το στόχο. Γι’ αυτό και πρέπει να κοσμήσει κάθε βιβλιοθήκη. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΕΤΣΑ

«ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΩΡΑ 8 ΜΜ ΣΤΑ ΤΣΑΜΑΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…….……………………………..…… 5λ

2.ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (1) – «Ο δραπέτης»……………………………………….……… 3λ

3. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΙΟΛΙΔΑΣ…..….……………………………….………… 7λ

4. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΑΝΑΓΝΩΣΗ 1η ………………………………………..………. 4λ

5. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (2) «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια»……..………. 3λ

6.ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΗ 2η …………………………………………………. 4λ

7.ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ………………………….20λ

8.ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (3) «Χαϊδάρι»…….………………………………………….…….. 3λ

9.ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (Αφιέρωμα στους εκτελεσμένους εκτός Λέσβου, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα, συνεντεύξεις)…………………….. 15λ

10. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (4) «Άσμα ασμάτων»……..………………….…………………. 3λ

11. ΓΑΛΕΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ «Η Λέσβος στην Εθνική Αντίσταση-Μνήμη και Λήθη» ….…..……………………….. 12λ

12. ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (5) – «Ακορντεόν»………………………….……………………….. 3λ

Τα μουσικά κομμάτια εκτελέστηκαν από την Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου με τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη.

Οι αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων του βιβλίου έγιναν από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβαλλόταν στην οθόνη σχετικό εικονιστικό υλικό.

Powerpoint για την Παρουσίαση βιβλίου Γιώργου Γαλέτσα - Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση