Στο κατάμεστο φιλόξενο αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης έγινε την Τετάρτη (29/1/2020) το βράδυ η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), με θέμα “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος μίλησε για το ομότιτλο βιβλίο του “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Τουρκία – Μέση Ανατολή – Αφρική – Κύπρος). Μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών” (Εκδόσεις “Νότιος Άνεμος” 2017) και παρουσίασε τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα του Α΄ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ακολούθησε παρέμβαση της Μυρσίνης Τζινέλλη, εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο, και η συγκινητική μαρτυρία του Γιώργου Τυρρίκου-Εργά για τα όσα έζησαν Καλύμνιοι συγγενείς του που υπήρξαν πρόσφυγες στη Συρία. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Γαλέτσας, που μίλησε για τους Λέσβιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πονεμένη ιστορία του Πλωμαρίτη πρόσφυγα στη Συρία Παντελή Χαλδέζου.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για την παραχώρηση της αίθουσας (και ιδιαίτερα τον προϊστάμενό της, κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, και τους υπαλλήλους για την βοήθειά τους), τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης, τον ακούραστο Κώστα Καρατζά για την τεχνική στήριξη της, καθώς και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.

(Οι φωτογραφίες είναι των Μιχάλη Μπάκα, Μαρίας Μπουρού, Νίκου Τσιριγώτη)